Εφαρμογές αισθητήρων στην καρδιολογία

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ


Μια εφαρμογή ασύρματων δικτύων αισθητήρων ( WSN ) είναι το ActiS, βασισμένο σε μία τυποποιημένη ασύρματη πλατφόρμα αισθητήρων με μια εξειδικευμένη βάση για μονοκαναλικό βιοενισχυτής και δύο επιταχύνσιόμετρα. Σαν αισθητήρα καρδιάς το ActiS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τη καρδιακή λειτουργία και τη θέση του ανώτερου κορμού. Ο ίδιος αισθητήρας μπορεί χρησιμοποιηθεί στη παρακολούθηση της θέσης και λειτουργίας των πάνω και κάτω ακροτάτων .Ένα φορητό σύστημα με το ActiS επιτρέπει την πρόσβαση στον μεταβολικό ρυθμό και να δώσει τη συσσωρεμένη καταναλισκομένη ενέργεια σαν παράμετρο διαχείρισης πολλών ιατρικών καταστάσεων. Μια αρχική έκδοση του ActiS έχει βασιστεί σε ευφυή ασύρματους αισθητήρες
και ειδικά ασύρματα πρωτόκολλα αισθητήρων στην ελεύθερη ζώνη συχνοτήτων 900
MHz για επιστημονικά και ιατρικά όργανα .Η πρόσφατη εισαγωγή IEEE προτύπων
για χαμηλής ισχύος προσωπικά δίκτυα περιοχής (802.15.4) και η ZigBee λίστα
πρωτοκόλλου καθώς επίσης και το νέο ZigBee συμβατό σε Telos πλατφόρμα
αισθητήρων οδήγησε στην ανάπτυξη νέων συστημάτων. Η Υποστήριξη TinyOS για
την επιλεγμένη πλατφόρμα αισθητήρων διευκολύνει τη γρήγορη εφαρμογή και
ανάπτυξη . Τυποποιημένη αρχιτεκτονική υλικού και λογισμικού που να διευκολύνει τα λειτουργικά συστήματα και τις συσκευές αναμένεται για να επηρεάσει σημαντικά την επόμενη γενεά συστημάτων υγείας .Αυτή η τάση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στα πρόσφατα αναπτυγμένα φυσιολογικά συστήματα οργάνων ελέγχου από το Harvard and Welch-Allen .


http://artemis.cslab.ntua.gr/el_thesis/artemis.ntua.ece/DT2008-0069/DT2008-0069.pdf



                                                           CARDIONET



 Mια άλλη εφαρμογή των ασύρματων δικτύων είναι το CardioNet,ένας μικροσκοπικός ηλεκτροκαρδιογράφος 3 ακροδεκτών που περνιέται γύρω απ΄τον λαιμό ως αλυσίδα σε συνδυασμό με ένα PDA και μέσω ενός ασύρματου δικτύου στέλνει τα δεδομένα στον κεντρικό υπολογιστή και αν ο υπολογιστής συγκρίνοντας τα καρδιογραφήματα εντοπίσει μια κατάσταση που είναι απειλητική για την ζωή του ασθενή στέλνει αμέσως σήμα στον θεράποντα γιατρό,ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες ογηγίες στον ασθενή μέσω του PDA που διαθέτει ο καρδιογράφος,χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του γιατρού.



Απ'την διπλωματική εργασία του Τσιμικλή Γεωργίου.





                                                ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ


Κάθε ασθενής μπορεί να έχει προσκολλημένους μικρούς και ελαφρείς αισθητήριους κόμβους. Κάθε αισθητήριος κόμβος έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα ένας αισθητήριος κόμβος μπορεί να ανιχνεύει τον καρδιακό χτύπο ενώ ένας άλλος να ανιχνεύει την πίεση του αίματος. Οι γιατροί επίσης μπορούν να κουβαλούν έναν αισθητήριο κόμβο, που θα στον εντοπισμό τους μέσα στο νοσοκομείο.Έτσι με την ύπαρξη ένος ασύρματου δικτύου είναι εφικτό αφενός να έχουμε διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή όλα τα ζωτικά σημεία του ασθενούς και αφετέρου θα είναι γνωστη η θέση των γιατρών μέσα στο νοσοκομείο αν χρειαστεί να σπεύσουν σε περίπτωση ανάγκης.


Απ'την διπλωματική εργασία του Ευάγγελου Ανθή




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου