Τηλεϊατρική-Τηλεματική





                                                 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ


 Το σύγχρονο τεχνολογικό επίπεδο έχει προσφέρει στην κοινωνία καινοτομίες σε όλους τους τομείς της ζωής. Τέτοιες καινοτομίες στα πλαίσια της εφαρμογής και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών παρατηρούνται και στον τομέα της υγείας και της ευρύτερης ιατρικής.Οι υπηρεσίες της τηλεϊατρικής προσανατολίζονται στην κατά το δυνατό αποδέσμευση του ασθενούς από τους νοσοκομειακούς περιορισμούς στα πλαίσια των  ελευθεριών  που  παρέχονται  από  τα  συστήματα κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Η βασική επιδίωξη των υπηρεσιών αυτών είναι ο διαρκείς εξ αποστάσεως έλεγχος της κατάστασης της υγείας του ασθενούς μέσω της συλλογής επεξεργασίας,αξιολόγησης, αξιοποίησης και αποθήκευσης κατάλληλης πληροφορίας.Η καινοτομία τους έγκειται  στις  συνθήκες πλήρους κινητικότητας που παρέχουν στους χρήστες τους σε συνδυασμό με την  αίσθηση  ασφάλειας που συνεπάγεται η διαρκής αλλά ταυτόχρονα διακριτική και μη παρεμβατική παρακολούθηση της υγείας τους.

Η αλματώδης ανάπτυξη της ηλεκτρονικής και των αισθητήρων σε συνδυασμό με της πλήρη εξάπλωση και εξάρτηση μας από τις ευρέως διαθέσιμες υποδομές ασυρμάτων και κινητών επικοινωνιών κατέστησαν σήμερα δυνατή την υλοποίηση απεριόριστων εφαρμογών και υπηρεσιών σ'αυτό τον τομέα.


Απ'την διπλωματική εργασία του Λοϊζου Λοϊζου.





                                          Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ


Η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ σήμερα προς όφελος πάντα των ανθρώπων.Ως γνωστόν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η παροχή υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης γίνονται με μεγάλη δυσκολία.Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκαν οι όροι κατ'οίκον φροντίδα και τηλεϊατρική,όπου μέσω αυτών των εφαρμογών,οι οποίες ομολογουμένως εξελίσονται ταχύτατα, διασφαλίζεται η άνεση του πολίτη και ταυτόχρονα μειώνεται αισθητά τα χρήματα που δαπανούν οι εκάστοτε παροχοί υγείας.Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με μια συσκευή συνδιάσκεψης,απ'όπου ο ασθενής θα παίρνει τις οδηγίες από το γιατρό και με ένα ασύρματο δίκτυο που θα επιτρέπει την επικοινωνία διότι μην ξεχνάμε ότι τα καλώδια δεν μπορούν να φτάσουν παντού και ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

Απ'την διπλωματική εργασία της Αγγελικής Κριτσωτάκη.







                  Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ


Kαθίσταται σαφές ότι το μέλλον των ασύρματων τεχνολογιών προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και αν περιοριστούμε στον ανθρωποκεντρικό παράγοντα της αύξησης της ποιότητας υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, οι ανάγκες δικτύωσης επαγγελματιών υγείας και πολιτών και οι ανάγκες διάθεσης πληροφορίας ανεξαρτήτως γεωγραφικής κάλυψης καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εδραίωσης ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων. Ειδικά στην Ελλάδα, οι εφαρμογές τηλεϊατρικής θα ήταν εξαιρετικά σημαντικές λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της. Με περισσότερα από 1.000 ιατρικά κέντρα σε απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές, η προσφορά υπηρεσιών τηλεματικής θα βοηθούσε το ιατρικό προσωπικό να παρέχει έγκαιρη και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στους ασθενείς εξυπηρετώντας τη γενικότερη πολιτική για «ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες» και την άρση της απομόνωσης που υφίστανται οι περιοχές αυτές. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει στη διάχυση των ιατρικών πληροφοριών και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ιατρικών πόρων.


http://www.enthesis.net/index.php?option=com_content&view=article&id=9:enthesis5230&catid=15:technology&Iteimd=6





      Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΤΟΥ 80' ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ

 

 Οι εξελίξεις στον τομέα των ασύρματων τεχνολογιών, και ειδικότερα στον τομέα των τεχνολογιών κινητών επικοινωνιών (κυψελωτών δικτύων) έδωσε άλλη διάσταση στις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφερθούν στους πολίτες. Το μεγάλο ξέσπασμα έλαβε χώρα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την εμφάνιση του δικτύου GSM, οι υπηρεσίες του οποίου συμπεριελάμβαναν την τηλεφωνία, τη σύγχρονη και ασύγχρονη μετάδοση δεδομένων, καθώς και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως τη μετάδοση γραπτών μηνυμάτων (SMS). Οι καινοτόμες αυτές υπηρεσίες βρήκαν άμεση εφαρμογή στον τομέα της τηλεματικής και αξιοποιήθηκαν στο έπακρο για τη μετάδοση βιοσημάτων ασθενών, γνωρίζοντας σημαντική αποδοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω -μεταξύ άλλων- των επιτυχημένων (συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) προγραμμάτων AMBULANCE και Emergency112, τα οποία αφορούσαν στην τηλεσυμβούλευση κατά τη διάρκεια διακομιδών στην περίπτωση επειγόντων περιστατικών. Εν τούτοις, η ανάπτυξη αυτών των δικτύων που άνοιξε το δρόμο για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών στους πολίτες, ταυτόχρονα αύξησε και τις απαιτήσεις των τελικών χρηστών. Δημιουργήθηκε έτσι η ανάγκη για ταχύτερη μετάδοση πληροφορίας και για μετάδοση μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών. Την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει η υπηρεσία GPRS, η οποία αναπτύχθηκε ως προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος GSM. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ο υπερδεκαπλασιασμός της προσφερόμενης ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων κρίθηκε ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των επονομαζόμενων δικτύων τρίτης γενιάς (3G), τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κινητή τηλεφωνία, ενώ έχουν συμβάλλει σημαντικά και στην εξέλιξη της τηλεματικής, επιτρέποντας τη μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου (εικόνων και βίντεο). Αυτή η δυνατότητα συνεπάγεται τόσο την παροχή πληρέστερης κλινικής εικόνας στον απομακρυσμένο θεράποντα ιατρό όσο, και την άνθηση υπηρεσιών τηλεϊατρικής που βασίζονται στη μετάδοση εικόνων, όπως η τηλεακτινολογία, η τηλεδερματολογία και άλλες.



http://www.enthesis.net/index.php?option=com_content&view=article&id=9:enthesis5230&catid=15:technology&Itemid=6%20exei%20



                 Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ

H αξιοποίηση των ασύρματων τεχνολογιών για εφαρμογές τηλεϊατρικής δεν είναι πρόσφατη σύλληψη. Αντιθέτως, ήδη από το 1920 είχαν λάβει χώρα συνεδρίες τηλεσυμβούλευσης με χρησιμοποίηση δορυφορικών επικοινωνιών μεταξύ πλοίων εν πλω και του νοσοκομείου Haukeland στη Νορβηγία. Εκτοτε, ακολούθησαν αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης των δορυφορικών επικοινωνιών για προσφορά υπηρεσιών υγείας, οι περισσότερες εκ των οποίων στέφθηκαν με επιτυχία και επεσήμαναν την προστιθέμενη αξία την οποία μπορούν να προσδώσουν οι ασύρματες τεχνολογίες στον τομέα της περίθαλψης.




http://www.enthesis.net/index.php?option=com_content&view=article&id=9:enthesis5230&catid=15:technology&Itemid=6


                           ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το σύγχρονο τεχνολογικό επίπεδο έχει προσφέρει στην κοινωνία καινοτομίες σε όλους τους τομείς της ζωής.Τέτοιες καινοτομίες στα πλαίσια της εφαρμογής και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών παρατηρούνται και στον τομέα της υγείας και της ευρύτερης ιατρικής. Οι υπηρεσίες της τηλεϊατρικής προσανατολίζονται στην κατά το δυνατό αποδέσμευση του ασθενούς απο τους νοσοκομειακούς περιορισμούς στα πλαίσια των ελευθεριών που παρέχονται από τα συστήματα κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Η βασική επιδίωξη των υπηρεσιών αυτών είναι ο διαρκείς εξ αποστάσεως έλεγχος της κατάστασης της υγείας του ασθενούς μέσω της συλλογής επεξεργασίας , αξιολόγησης, αξιοποίησης και αποθήκευσης κατάλληλης πληροφορίας.


http://teilar.academia.edu/DimitriosGeorgoulas/Papers/750348/_A_



                  ΦΟΡΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ

Φορητά συστήματα ελέγχου υγείας που ενσωματώνονται σε ένα σύστημα τηλεϊατρικής είναι η νέα τεχνολογία πληροφοριών που μπορεί να υποστηρίξει την έγκαιρη ανίχνευση μη φυσιολογικών καταστάσεων και να προλάβει τις συνέπειες τους. Πολλοί ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τη συνεχή παρακολούθηση σαν μέρος μιας διαγνωστικής διαδικασίας, τη βέλτιστη συντήρηση από μια χρόνια νόσο ή κατά τη διάρκεια εποπτευομένης αποκατάστασης από μια χειρουργική διαδικασία. Σημαντικοί περιορισμοί για την ευρύτερη αποδοχή των ήδη υπαρκτών συστημάτων για το συνεχή έλεγχο είναι: α)τα πολλά καλώδια μεταξύ των αισθητήρων και μιας μονάδας επεξεργασίας,
β) έλλειψη ολοκληρωμένων συστημάτων των μεμονωμένων αισθητήρων,
γ) παρεμβολές στα κοινά ασύρματα κανάλια επικοινωνίας
δ) ανύπαρκτη υποστήριξη για την συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων


http://artemis.cslab.ntua.gr/el_thesis/artemis.ntua.ece/DT2008-0069/DT2008-0069.pdf



                                           ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Πρόσφατες πρόοδοι τεχνολογίας στην ασύρματη δικτύωση ,τη μικροϋπολογιστή επεξεργασία την ολοκλήρωση φυσικών αισθητήρων, ενσωματωμένων μικροελεγκτών και διεπαφών σε ένα ενιαίο κύκλωμα υπόσχονται μια νέα γενεά ασύρματων αισθητήρων κατάλληλων για πολλές εφαρμογές .Εντούτοις, οι υπάρχουσες τηλεμετρικές συσκευές χρησιμοποιούν ασύρματα κανάλια επικοινωνίας για να μεταφέρουν αποκλειστικά μη επεξεργασμένα δεδομένα από τους αισθητήρες στο σταθμό ελέγχου, ή υψηλού επιπέδου πρωτόκολλα όπως το Bluetooth τα οποία είναι σύνθετα, πολύπλοκα και ενεργοβόρα . Ακόμα είναι επιρρεπής σε παρεμβολές από άλλες συσκευές που λειτουργούν στην ίδια ζώνη συχνοτήτων. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιορίζουν τη χρήση τους για παρατεταμένο ιατρικό έλεγχο. Άλλα απλά, ακριβή μέσα εκτός εργαστηρίου δεν είναι διαθέσιμα προς το παρόν. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να ληφθούν από ερωτηματολόγια, μετρήσεις του καρδιογραφήματος, πεδιομέτρων ή επιταχυνσιομέτρων.


http://artemis.cslab.ntua.gr/el_thesis/artemis.ntua.ece/DT2008-0069/DT2008-0069.pdf




                    ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗΣ
Η συγκεκριμένη συσκευή που στο μέγεθος είναι παραπλήσια με ένα κουτί σπίρτων, διαθέτει ένα μικρό αλλά πανίσχυρο επεξεργαστή και μία ανάλογη σε μέγεθος μνήμη. Πάνω της μπορούν να«κουμπώσουνε» διάφορες πλακέτες, οι οποίες παρέχουν ένα σεβαστό αριθμό αισθητήρων. Για παράδειγμα, μία τέτοια μικρή συσκευή (mote)ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει την δυνατότητα να μας δώσει μετρήσεις σχετικές με την θερμοκρασία ή τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος του οποίου θα τοποθετηθεί 3,4.Το σύγχρονo   τεχνολογικό  επίπεδο έχει   προσφέρει   στην  κοινωνία  καινοτομίες  σε  όλους   τους τομείς της ζωής.Τέτοιες καινοτομίες στα πλαίσια της εφαρμογής και  ενσωμάτωσης  νέων τεχνολογιών  παρατηρούνται   και   στον   τομέα  της   υγείας  και   της ευρύτερης  ιατρικής . Οι   υπηρεσίες της τηλεϊατρικής  προσανατολίζονται  στην κατά το δυνατό αποδέσμευση του ασθενούς  (  χρήστη  ) . Από   τους   νοσοκομειακούς  περιορισμούς  στα  πλαίσια  των  ελευθεριών   που παρέχονται  από τα συστήματα κινητών και  προσωπικών επικοινωνιών.Η βασική επιδίωξη των   υπηρεσιών    αυτών  είναι   ο  διαρκείς  εξ  αποστάσεως  έλεγχος της  κατάστασης της υγείας του ασθενούς μέσω της συλλογής επεξεργασίας,αξιολόγησης,αξιοποίησης και  αποθήκευσης κατάλληλης πληροφορίας.


http://teilar.academia.edu/DimitriosGeorgoulas/Papers/750348/_A_



              ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗΣ

Χάρη στα ασύρματα δίκτυα,και την εφαρμογή της τηλειατρικής:το σύστημα αποτελείται από δύο οντότητες  (i) την κινητή μονάδα που θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στον ασθενή και (ii) τη μονάδα διαβουλεύσεων στα νοσοκομεία η οποία χρησιμοποιείται από τους εμπειρογνώμονες προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις.  Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η τηλεδιάγνωση, η υποστήριξη ακόμα και από μεγάλη απόσταση και η παροχή συμβουλών υγειονομικής περίθαλψης μέσω κινητών συσκευών από γιατρούς,  που βρίσκονται σε ένα κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης ή ένα ειδικευμένο νοσοκομείο.


http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/1264/1/%CE%94%CE%B9%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE.pdf



                             ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
 
Τα δίκτυα πληροφοριών υγείας συνδέουν νοσοκομεία, εργαστήρια, φαρμακεία, κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών. Επικοινωνούν, επομένως, με ασφαλή τρόπο. Μεταξύ των παραδειγμάτων περιλαμβάνονται συστήματα τυποποιημένων μηνυμάτων όπως ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) και παραπεμπτικά (e-referrals) ή παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής, όπως η τηλεπίσκεψη (παροχή δεύτερης ιατρικής γνώμης) ή τηλεπερίθαλψη (η παρακολούθηση ασθενών στο σπίτι).



http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52004DC0356:EL:HTML



                                      ΧΡΗΣΗ WSNs ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ


Στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής, η χρήση των ασύρματων αισθητήρων είναι ξεχωριστή καθώς και δύσκολη αφού σχετίζεται με το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, εκτός της πολυπλοκότητας είναι αναγκαία και η εκμηδένιση των όποιων επιπτώσεων από την εφαρμογή τους με αποτέλεσμα την πιο «αργή» ανάπτυξή του σε σχέση με τους άλλους τομείς.Επίσης, στον τομέα της Ιατρικής δεν χρησιμοποιείται ο όρος WSNs αλλά ο όρος BSN (Body Sensor Area Network) ή pPAN (patient Personal Area Network) και αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω της κατηγορίας των εφαρμογών αλλά και επειδή υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα δίκτυα που σχετίζονται με τον τρόπο συγκρότησης, το υπό εξέταση αντικείμενό τους και τις ιδιότητές τους.Η ανάπτυξη των προσωπικών δικτύων που αφορούν στην τηλεϊατρική παρακολούθηση του ανθρώπινου σώματος είναι μία μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος, καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι επί της ουσίας ένα μικρής κλίμακας περιβάλλον και απαιτεί διάφορους τύπους παρακολούθησης  και  συχνοτήτων.  Η  χρήση  αυτών  των δικτύων επιτυγχάνει μέσω  της τηλεϊατρικής κατά το δυνατόν αποδέσμευση του ασθενούς- χρήστη απ'τους νοσοκομειακούς περιορισμούς. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και πιο φθηνό κόστος ιατρικής περίθαλψης.                                                                                      




Απ'την διπλωματική εργασία της Χριστίνας Μακρη.






         ΤO WBAN ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ


Ένα  τυπικό Wireless Body Area  Network  (WBAN) αποτελείται από  έναν αριθμό από οικονομικές, ελαφριές και  μικροσκοπικές πλατφόρμες αισθητήρων, καθεμία από  τις  οποίες περιλαμβάνει έναν  ή  περισσότερους φυσιολογικούς αισθητήρες,  όπως  αισθητήρες  κίνησης,ηλεκτροκαρδιογράφο,ηλεκτρομυογράφο και ηλεκτροεγκεφαλογράφο.

To WBAN ή ΒΑΝ αποτελείται από κινητούς και συμπαγείς διεπικοινωνούντες αισθητήρες, που μπορούν είτε να φορεθούν είτε να εμφυτευτούν στο ανθρώπινο σώμα και παρακολουθούν ζωτικές σωματικές παραμέτρους και κινήσεις. Αυτές οι συσκευές, οι οποίες επικοινωνούν με ασύρματες τεχνολογίες, εκπέμπουν δεδομένα από το σώμα σε έναν οικείο σταθμό βάσης, από όπου τα δεδομένα μπορούν να προωθηθούν σε ένα νοσοκομείο, κλινική ή οπουδήποτε αλλού, σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία WBAN βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ερευνάται ευρέως. Η τεχνολογία, από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτή και θα υιοθετηθεί, αναμένεται να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στην ιατρική περίθαλψη, οδηγώντας στην πραγματοποίηση των ιδεών της τηλεϊατρικής.Μερικές από τις κατηγορίες των εφαρμογών που συναντώνται σήμερα και παραδείγματα που έχουν προταθεί από Πανεπιστήμια ή από διάφορες εταιρείες είναι:
  Επίβλεψη για την εξάπλωση ιού σε περιοχή προσβεβλημένη από τον ιό
Απομακρυσμένη κατ’οίκον παρακολούθηση σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων ή ηλικιωμένων     ατόμων.
Χρήση BSN στην εντατική ή  στην μετεγχειρητική περίοδο για  την  παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς.
Συστήματα  καταγραφής  κρίσιμων  βιοσημάτων  για   την   έγκαιρη   και   απομακρυσμένη παρακολούθηση έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν αντιληπτές διάφορες ασθένειες ή δυσλειτουργίες και να επιτευχθεί η παρακολούθηση των ορίων κάποιων ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.



Απ'την διπλωματική εργασία της Χριστίνας Μακρή.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου