Έξυπνο σπίτι

  EΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ISISEMD


Οι «έξυπνες»  οικίες θα διαθέτουν  ασύρματους αισθητήρες, που θα είναι σε θέση να ειδοποιούν το κέντρο τηλεπρόνοιας και τους συγγενείς του ασθενούς για κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο, λόγω των προβλημάτων μνήμης του ασθενούς (π.χ. ξεχασμένο διακόπτη κουζίνας, ανοιχτή πόρτα, απώλεια προσανατολισμού σε εξωτερικό χώρο, αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας κτλ).

Μια πιλοτική «έξυπνη» οικία διαμορφώθηκε και παρουσιάστηκε, χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ασθενών με άνοια, από την άνοιξη του 2010.

Γενικός στόχος του προγράμματος ISISEMD είναι η ανάπτυξη και κλινική δοκιμή εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας για την υποστήριξη ασθενών με άνοια, με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους, καθώς και της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των συγγενών τους, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων για τις υπηρεσίες υγείας.



http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=5985
  


 








                                                                  ISISMED

Ο στόχος του ISISEMD έργου είναι να παρέχει ένα πιλοτικό σύνολο εξελικτικών υπηρεσιών που θα υποστηρίζουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων γενικά και ειδικότερα στην ομάδα των ηλικιωμένων με γνωστικά προβλήματα ή ήπια άνοια και συγχρόνως να υποστηριχθεί η επίσημων και ανεπίσημων φροντιστών στην καθημερινή αλληλεπίδρασή τους με τους ηλικιωμένους.

Οι υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων για self-care από την υποστήριξη για τις βασικές καθημερινές τους δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο που αποτρέπει κινδύνους για την υγεία στα σπίτια τους. Οι υπηρεσίες θα ενισχύσει επίσης την καθημερινή αλληλεπίδραση με τους κοινωνικό τομέα - εταίρους και τους συγγενείς, τους φίλους και την προσοχή-δωρητές, δίνοντάς τους την αίσθηση της ασφάλειας και την πρόληψη της κοινωνικής απομόνωσης τους. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, νοητική άσκηση και την ενεργοποίηση τους θα ενισχυθεί.Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο εύκολα με ένα ασύρματο δίκτυο.



http://www.isisemd.eu/


                     ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ KAI ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ

Κάποιες από τις εφαρμογές των δικτύων αισθητήρων είναι : Παροχή μέσων αλληλεπίδρασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, παρακολούθηση ασθενών, διάγνωση, διαχείριση φαρμάκων σε νοσοκομεία, παρακολούθηση των κινήσεων και των εσωτερικών διεργασιών των εντόμων και άλλων μικρών ζώων, τηλεπαρακολούθηση των φυσιολογικών δεδομένων ενός ανθρώπου καθώς και εντοπισμός και παρακολούθηση των γιατρών και ασθενών σε ένα νοσοκομείο. Τα φυσιολογικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από ένα δίκτυο αισθητήρων μπορούν να αποθηκευθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρική εξερεύνηση. Το εγκατεστημένο δίκτυο αισθητήρων μπορεί επίσης να παρακολουθεί και να ανιχνεύει την συμπεριφορά ηλικιωμένων ατόμων, π.χ. μια πτώση. Αυτοί οι μικροί κόμβοι αισθητήρων επιτρέπουν στο άτομο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιτρέπουν στους γιατρούς να αναγνωρίσουν 41 προκαθορισμένα συμπτώματα έγκαιρα. Επίσης παρέχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα σε σύγκριση με τα κέντρα παροχής θεραπείας. Ένα «έξυπνο σπίτι υγείας» έχει σχεδιαστεί στο Faculty της φαρμακευτικής στην Grenoble της Γαλλίας προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος. Κάθε ασθενής μπορεί να έχει προσκολλημένους μικρούς και ελαφρείς αισθητήριους κόμβους. Κάθε αισθητήριος κόμβος έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα ένας αισθητήριος κόμβος μπορεί να ανιχνεύει τον καρδιακό χτύπο ενώ ένας άλλος να ανιχνεύει την πίεση του αίματος. Οι γιατροί επίσης μπορούν να κουβαλούν έναν αισθητήριο κόμβο, που θα στον εντοπισμό τους μέσα στο νοσοκομείο.



http://artemis.cslab.ntua.gr/el_thesis/artemis.ntua.ece/DT2005-0255/DT2005-0255.pdf





                       ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα μας (έξυπνο σπίτι, παρακολούθηση ηλικιωμένων, αρρώστων, αγροτικών καλλιεργειών, δασικών εκτάσεων, υδρόβιων συστημάτων, ατμόσφαιρας στις αστικές περιοχές, και πολλά άλλα). Η μηχανική μάθηση μπορεί να μας βοηθήσει από τη μία να ανακαλύψουμε χρήσιμη γνώση από τα δεδομένα των αισθητήρων που καταγράφονται διαρκώς και από την άλλη να βελτιώσουμε τα συστήματα αυτά (μείωση κατανάλωσης ενέργειας, κ.α.).


http://lpis.csd.auth.gr/mtpx/ml/Assignment1.pdf



                    ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ

Στις εφαρμογές για οικιακή χρήση τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων συμβάλλουν στην
προώθηση των οικιακών αυτοματισμών, στην υλοποίηση ‘έξυπνων’ σπιτιών με περιβάλλοντα που
προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες ή τις επιλογές του τελικού χρήστη. Με τον
ελεγχο των συνθηκών στο εσωτερικό τους των σπιτιων (υγρασία, κλιματισμός(HVAC))
εξασφαλίζεται η μείωση της σπατάλης σε ενέργεια.
Είναι επίσης δυνατή η καταγραφή μηχανικής τάσης σε μετασεισμική περίοδο καθώς επίσης και η ενσωμάτωση ασύρματων αισθητήρων σε συσκευές ώστε να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο
έξυπνο δίκτυο (καταγραφή από ένα έξυπνο ψυγείο π.χ. Μιας λίστας με ψώνια σύμφωνα με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται ή και του διαιτολογίου που έχει υποδείξει π.χ ο γιατρός.
Άλλες εφαρμογές σε αυτό το πεδίο είναι ο έλεγχος φωτισμού με την ενεργοποίηση του όταν
υπάρχει δραστηριότητα και ανάλογα με τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Όλα αυτά αποσκοπούν στη βελτίωση και την οικονομία του ασθενή χάρη στα ασύρματα δίκτυα.

πτυχιακή εργασία:Βασίλη Καρακούση,Κουτσέλη Θεμιστοκλή



                                   ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ


Καθώς τα ερευνητικά έργα (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο) προάγουν τις υφιστάμενες τεχνολογίες αιχμής, καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές των μελλοντικών εξελίξεων και στις τεχνολογίες ασύρματων επικοινωνιών, είναι απόλυτα λογικό και ρεαλιστικό να αναμένουμε τα επόμενα χρόνια την αξιοποίηση και την ευρεία χρήση των ασύρματων τεχνολογιών μικρής εμβέλειας στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων αισθητήρων και συσκευών σε περιβάλλοντα έξυπνων σπιτιών (smart homes) που θα υποστηρίζουν την κατ' οίκον παρακολούθηση και νοσηλεία των πολιτών-ασθενών, καθώς επίσης και τη χρησιμοποίηση των ασύρματων τεχνολογιών μεγάλης εμβέλειας που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών τους.



http://teilar.academia.edu/DimitriosGeorgoulas/Papers/750348/_A_




                                                              FIT FOR ALL




Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για την νοητική και σωματική υγεία και την αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων, καθώς περιλαμβάνει μονάδες: Αυτόνομης Διαβίωσης, Νοητικής Άσκησης και Σωματικής Άσκησης. Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ και εκτός από την Ελλάδα μετέχουν η Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία.

«Το σύστημα συνδυάζει νοητική και σωματική άσκηση για ηλικιωμένους με βάση την τεχνολογία του διαδικτύου. Αποδείχτηκε ότι έχει αποτελέσματα τόσο στα διάφορα νευροψυχολογικά τεστ που έχουμε κάνει πριν και μετά την άσκηση, όπως και σε διάφορα σωματικά τεστ. Η εφαρμογή έδειξε ότι η σωματική κατάσταση των ηλικιωμένων είναι καλύτερη μετά την επέμβαση του προγράμματος. Η τεχνολογία είναι εύχρηστη, μπορούν να την αξιοποιήσουν οι ηλικιωμένοι με μια μικρή άσκηση ή βοήθεια που θα έχουν τις πρώτες μέρες. Το πρόγραμμα, μπορεί να «τρέξει» σε σπίτια, σε Κέντρα Ημέρας, σε ΚΑΠΗ, σε ενοριακά κέντρα, σε γηροκομεία κλπ», επισημαίνει ο κ Μπαμίδης.

Το λογισμικό Fit For All, του προγράμματος αυτού, που θα διατεθεί στην ελληνική αγορά και το οποίο αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ, είναι μια πλατφόρμα παιχνιδιού που βοηθάει τους ηλικιωμένους να εξασκηθούν σωματικά και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και ευημερία.

«Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αγοράσει την άδεια χρήσης του προγράμματος (λογισμικό) που είναι σε αρκετά φτηνή τιμή και χρειάζεται και ένας εξοπλισμός που είναι μια οθόνη αφής, δηλαδή ένας υπολογιστής και κάποια περιφερειακά εξαρτήματα όπως μια τεχνολογική πλατφόρμα (Wii Balance Board). Η συνολική αξία του συστήματος είναι περίπου το 800-900 ευρώ, αλλά αν υπάρχει υπολογιστής στο σπίτι το κόστος μειώνεται κατά 700 ευρώ».



http://www.healthyliving.gr/2012/03/26/%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9/













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου