Διάφορα Σχετικά Θέματα



                                                              HYGEIANET

Το “HYGEIANET” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο περιφερειακό δίκτυο υπηρεσιών υγείας και αποτέλεσε πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών και υπηρεσιών και σε άλλες περιφέρειες της χώρας μας, μέσα από δράσεις του Γ΄ ΚΠΣ. Από το 2002, το δίκτυο συνεχίζει τη λειτουργία του, ενώ το κόστος λειτουργίας του ανέλαβαν οι φορείς υγείας του νησιού.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IST εξελίσσεται το έργο BIOPATTERN - το οποίο ανήκει στην κατηγορία έργων Δικτύων Αριστείας (ΝοΕ) - με στόχο την παροχή μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποστηρίζει τις ιατρικές υπηρεσίες συλλέγοντας και διαμορφώνοντας το ιατρικό ιστορικό ασθενών. Η FORTHnet στα πλαίσια του BIOPATTERN αναπτύσσει διεπαφές αλληλεπίδρασης με κινητούς χρήστες.


http://www-old.forthnet.gr/templates/viewcontentRmArt.aspx?p=86873





                                          Mobile computing: PDA + WirelessLAN





 Οι σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής  είναι προφανές ότι δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον εργασίας και λειτουργίας στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ασύρματες επικοινωνίες (για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών) και οι φορητές υπολογιστικές συσκευές (Personal Digital Assistants - PDAs) για τον τομέα της πληροφορικής.  Ο όρος των "κινητών υπολογιστών" (mobile computers)  που σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς έχει εδώ και χρόνια αξιοποιηθεί, υπήρξε για τον χώρο της υγείας μια έννοια παρεξηγημένη  αφού δεν υπήρξαν μέχρι πρότινος ουσιαστικές εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών. Με την υλοποίηση ασυρματικών δικτύων ευρείας ζώνης (Wireless Local Area Networks - WLANs) εντός των νοσοκομείων αλλά και την προσαρμογή μεγάλου αριθμού Νοσοκομειακών Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από φορητές υπολογιστικές συσκευές PDA δημιουργεί νέα δεδομένα στην αυτοματοποίηση διαδικασιών, στο περιορισμό του κόστους και κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (κυρίως μέσω της σημαντικής μείωσης των ιατρικών σφαλμάτων). Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξιοποίησης των παραπάνω τεχνολογιών αποτελούν η παραγγελιοδοσία εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων στο χώρο παροχής υπηρεσιών (point-of-care), η τηλεπαρακολούθηση ζωτικών βιοσημάτων, η ορθή αναγνώριση (ταυτοποίηση) ασθενών, κλπ.




http://www.datamed.gr/index.php/2009-06-03-08-10-59/articles/165--e-health




                                  ΕΥΡΕΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΜΕΣΩ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ


Όλοι οι άνθρωποι ως γνωστόν έχουν αλλεργίες.Κάποιοι όμως έχουν αλλεργία σε συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς να το γνωρίζουν και αυτό συνεπώς είναι πολύ σοβαρό αν γίνουν ασθενείς.Έτσι,λοιπόν στο νοσοκομείο αν ένας ασθενής φέρει αισθητήρες που θα εντοπίζουν τις αλλεργίες του ασθενούς και έτσι θα αποκλείονται αυτόματα απ'τον γιατρό φαρμακευτικές αγωγές στις οποίες ο ασθενής θα ήταν αλλεργικός.Κατά συνέπεια με την χρήση ενός ασύρματου δικτύου εξοικονομείται χρόνος και χρήμα αφού η ενημέρωση του γιατρου γίνεται ταχύτατα αφενός και αφετέρου εξοικονομούνται χρήματα καθώς δεν θα γίνονται τα απαραίτητα test για την εξακρίβωση των αλλεργιών και το βασικότερο όλων δεν θα τίθεται η ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο από φάρμακα στα οποία πιθανόν θα είχε αλλεργία.

Απ'την πτυχιακή της Διαμαντής Ζαφειρίας





                                        ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ


Mία ακόμα πιθανή εφαρμογή των ασύρματων δικτύων θα ήταν η καταγραφή του επιπολασμού μιας μεταδοτικής νόσου(καταγραφή του πληθυσμού που έχει προσβληθεί κ.τ.λ.).Σε τέτοιου είδους εφαρμογή κρίνεται αναγκαία και η χρήση και συνεργασία του ασύρματου δικτύου με διάφορους περιβαλλοντικούς αισθητήρες για την επιτέλεση επιδημιολογικών μελετών σχετικά με εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν την επώαση και την εξάπλωση της μεταδοτικής νόσου.Έτσι μπορεί να γίνει ταχύτατα ανάληση των δεδομένων που θα στέλνουν οι αισθητήρες διαμέσου του δικτύου και θα εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και ειδικά στην περίπτωση εκδήλωσης επιδημιών ο χρόνος είναι παράγοντας καιριόδους σημασίας όπως έχει αποδειχθεί.


Απ'την διπλωματική εργασία του Τσιμικλή Γεωργίου.





                     ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ


Στα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων η κινητικότητα μπορεί να εμφανιστεί σε τρεις μορφές:
1. ode mobility: Οι ασύρματοι κόμβοι αισθητήρων είναι καθεαυτό κινητοί. Το δίκτυο πρέπει
να αναδιοργανώνεται αρκετά συχνά για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
2. Gateway mobility: O κόμβος gateway ( ο κόμβος στον οποίο καταλήγουν οι μετρήσεις
των υπόλοιπων κόμβων ) είναι κινούμενος.
3. Event mobility: Σε εφαρμογές όπως η ανίχνευση γεγονότος και γενικά σε εφαρμογές
καταδίωξης, η αιτία που προκαλεί το γεγονός ή το καταδιωκόμενο αντικείμενο μετακινείται.
Σε τέτοιου είδους σενάρια, είναι σημαντικό να καλύπτεται συνέχεια το παρατηρούμενο
γεγονός από ένα ικανοποιητικό αριθμό αισθητήρων. Όπου υπάρχει υψηλότερη
δραστηριότητα, οι αισθητήρες ενεργοποιούνται γύρω από το αντικείμενο, για να το
παρατηρήσουν. Ακολούθως, αφού τελειώσουν, αλλάζουν από την ενεργή κατάσταση σε
κατάσταση ύπνου για εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο μετακινείται μέσα στο δίκτυο το
αντικείμενο που προκαλεί το γεγονός,συνοδεύεται από μια περιοχή με δραστηριότητα των
κόμβων που βρίσκονται γύρο από αυτό.




Από την εργασία του Μπούσγου Σεραφείμ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου