Ηλεκτρονικός φάκελος

                                                         OΡΙΣΜΟΣ ΗΙΦ


Ένας ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος (ΗΙΦ) είναι ένα κατανεμημένος ιατρικός
φάκελος σε ψηφιακή μορφή. Ο ΗΙΦ παρέχει σε πραγματικό χρόνο, ασφαλείς
πληροφορίες για τον ασθενή στο χώρο του περιστατικού. Ο ΗΙΦ είναι προσβάσιμος
είτε μέσω ενός Η/Υ είτε μέσω του δικτύου. Μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες
από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων
(EMRs). 



 Από την  Διπλωματική Εργασία του Δημήτρη Χόπλαρου








                             ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ


Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η διαχείριση ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων ασθενών (EMRs) αποτελεί ένας σημαντικά γρηγορότερο τρόπο άντλησης γνώσεων σχετικών με ασθένειες. Η εμπλοκή χιλιάδων ασθενών στη συλλογή δεδομένων για ενδείξεις γενετικών νόσων, είναι πέρα από εξαιρετικά ακριβή και πολλή χρονοβόρα. Ωστόσο, η διαδικασία συλλογής δεδομένων για γενετικές μελέτες θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή χρησιμοποιώντας στοιχεία ασθενών που ήδη υπάρχουν σε ηλεκτρονικούς φακέλους, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν στοιχεία ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών από επισκέψεις ρουτίνας γιατρών σε πέντε περιοχές των ΗΠΑ που όλα χρησιμοποιούσαν διαφορετικό ιατρικό λογισμικό. Οι πληροφορίες επέτρεψαν στους ερευνητές να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με πέντε είδη ασθενειών ή διαταραχές υγείας όπως διαβήτη τύπου 2, άνοια, περιφερική αρτηριακή νόσο, καταρράκτη, και καρδιακή δυσλειτουργία.Και όλα αυτά υλοποιούνται μέσω της επικοινωνίας των νοσοκομείων με τη χρήση ασύρματων δικτύων.




http://www.ecomedi.gr/?p=553

                                 

                                       ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ


Οι ασύρματες τεχνολογίες όμως δεν περιορίζονται στις δορυφορικές επικοινωνίες και τα κυψελωτά δίκτυα, αλλά περιλαμβάνουν και τις τεχνολογίες ασύρματης τοπικής δικτύωσης (Wireless Local Area Networks) που βασίζονται στο πρωτόκολλο Wi-Fi. Πέραν της εμφανούς χρησιμότητας αυτών στην ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ιδιωτικούς ή δημοτικούς χώρους, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της διαθεσιμότητας της πληροφορίας, επιτρέποντας την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση των ιατρών μέσα από το ασύρματο δίκτυο του νοσοκομείου σε πληροφορίες ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών, μέσω χρησιμοποίησης κινητών τηλεφώνων ή έξυπνων επιπαλάμιων συσκευών (PDAs).



http://www.enthesis.net/index.php?option=com_content&view=article&id=9:enthesis5230&catid=15:technology&Itemid=6



                     ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ


Όλοι γνωρίζουμε σήμερα την διάδοση που έχουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και γενικότερα η πληροφορική.Έτσι,τα τελευταία είκοσι χρόνια γίνεται εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων. Ο ορισμός της έννοιας αυτής όπως προκύπτει από το Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α. αναφέρει ότι ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος "είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει την απόλυτη διαθεσιμότητα και την ακρίβεια ιατρικών ή άλλων πληροφοριών με σκοπό τη παροχή ιατρικής περίθαλψης". Σε διεθνές επίπεδο είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος έρχεται να διευκολύνει ζητήματα όπως:

• Η συγκέντρωση, η διαχείριση και ο συμμερισμός δεδομένων

• Η ιατρική έρευνα

• Η τήρηση επιδημιολογικών μελετών σε ευρεία κλίμακα

• Η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων

• Η μείωση ιατρικών σφαλμάτων και φαινομένων διαφθοράς

• Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού

• Η τήρηση των νόμων και των ιατρικών πρωτοκόλλων.

Όπως φαίνεται ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και γι'αυτό πρέπει να ενημερώνεται συνέχεια και εδώ μπορούν να συνεισφέρουν τα ασύρματα δίκτυα κάνοντας τη ζωή όλων ευκολότερη και εξοικονομώντας χρόνο.


http://www.datamed.gr/index.php/2009-06-03-08-10-59/articles/172-2009-06-30-10-10-07


      ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ


Τα συστήματα και οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής υγείας, σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων αποτελούν βασικά εργαλεία-καταλύτες. Μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόσβαση σε περίθαλψη, στην ποιότητά της, καθώς και όσον αφορά την απόδοση και παραγωγικότητα του τομέα της υγείας. Σε πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας εντοπίζονται οι πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους συστήματα και επιχειρήσεις από διάφορα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τις πτυχές του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο πλαίσιο της ηλ-υγείας ως βασικούς καταλύτες αλλαγής και αύξησης της παραγωγικότητας σε πεδία όπως οι υποδομές και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι εσωτερικές επιχειρησιακές διεργασίες, οι διαδικασίες δημοσίων αγορών και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, το μάρκετιγκ και οι πωλήσεις, καθώς και λειτουργίες των διευρυμένων επιχειρήσεων. Καθώς πρόκειται για κλάδο υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, ποσοστό περίπου 80% του κόστους του τομέα αναφέρεται σε ανθρώπινους πόρους. Τόσο στα παλιά όσο και στα νέα κράτη μέλη, ποσοστό 75% του συνόλου των δαπανών προέρχεται από δημόσιους πόρους.

Ο όγκος και η συνθετότητα των πληροφοριών και γνώσεων που αναφέρονται στην υγεία έχει αυξηθεί σε βαθμό ώστε η επεξεργασία των πληροφοριών να αποτελεί μείζονα συνιστώσα κάθε οργανισμού υγείας. Ο τομέας της υγείας αποτελεί σαφώς τομέα έντασης πληροφοριών, με αυξανόμενη εξάρτηση από τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Οι εν λόγω τεχνολογίες υποστηρίζουν την πρόοδο στην ιατρική έρευνα, τη βελτίωση της διαχείρισης και τη διάδοση των ιατρικών γνώσεων, καθώς και τη μετάβαση προς την αποδεικτική ιατρική (βασισμένη σε ενδείξεις). Τα εργαλεία της ηλ-υγείας υποστηρίζουν τη συγκέντρωση, ανάλυση και αποθήκευση κλινικών δεδομένων σε όλες τις μορφές·τα εργαλεία πληροφοριών παρέχουν πρόσβαση στα πλέον πρόσφατα ευρήματα, ενώ με τα εργαλεία επικοινωνιών καθίσταται δυνατή η συνεργασία μεταξύ πολλών και διαφορετικών οργανισμών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.




http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52004DC0356:EL:HTML





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου